Marianne Lange Krogh er forhandlingsleder i Unio Oslo kommune. Foto: Unio / Helene Moe Slinning

Solid reallønnsvekst er hovedbudskapet i Oslo

Det er avgjørende med solid reallønnsvekst i årets lønnsoppgjør for at Oslo kommune skal klare å rekruttere og beholde arbeidskraft i den urolige tiden vi står i.

– Vi har forventninger om at lønnsoppgjøret brukes til å prioritere høyt utdannede og kvalifiserte ansatte i kommunen, sier forhandlingsleder for Unio Oslo kommune, Marianne Lange Krogh.

Oppgavene Oslo kommune skal løse øker i både kompleksitet og omfang. Unios medlemmer er sentrale for å løse disse oppgavene i alle faser og på alle nivå.

Behov for å rekruttere og beholde

– Vi må ha en rekrutterende lønnspolitikk, også i Oslo. For vi står i en rekrutteringskrise. Oslo kommune er nødt til å rekruttere flere av våre grupper, sier Lange Krogh.

Det mangler flere hundre kvalifiserte barnehagelærere i Oslos barnehager. I videregående opplæring har rundt 1.000 ansatte «lærere» kun videregående utdanning. Mens det innen helse er altfor mange vakter på sykehjem som skulle vært dekket av sykepleier, som dekkes av annet personell med ingen eller lavere formell kompetanse.

Mange av gruppene som Unio representerer omtales som svært viktige i byrådets politiske plattform. Det gjelder store og sentrale velferdsarenaer innen barnehage, skole og helse. Og det gjelder i museer, bibliotek og andre kulturinstitusjoner i Oslo.

– Kraften, kvalifikasjonene og kompetansen til våre medlemmer er helt avgjørende for å bygge en robust og solid kommune. Da må Oslo kommune bidra med en rekrutterende lønnspolitikk, sier Lange Krogh.

Om lønnsoppgjøret

Forhandlingene starter fredag 25. mai og avsluttes innen midnatt mellom 30. april og 1. mai. Blir ikke partene enige går oppgjøret til mekling og så til en eventuell streik. I mellomoppgjørene er det i utgangspunktet bare lønn det forhandles om.

Fakta:

  • Det mangler flere hundre kvalifiserte barnehagelærere i Oslos barnehager.
  • Oslos elever i videregående opplæring har 1 av nesten 4 timer «undervisning» uten kvalifisert lærer.
  • Rundt 1.000 ansatte «lærere» i Oslo har kun videregående utdanning.
  • 1 av 5 vakter på sykehjem som skulle ha vært dekket av sykepleier er dekket av personell med ingen eller lavere formell kompetanse.
  • 1 av 4 vakter i hjemmesykepleien som skulle vært dekket av sykepleier er dekket av annet personell med ingen eller lavere formell kompetanse.



 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as