I hvilken grad bidrar offentlig sektor?
Siden Akademikerforbundet har en overvekt av sine medlemmer i offentlig sektor, kan det være naturlig å se spesielt på det.
Camilla Gramstad peker på at mye av det som gjøres i det offentlige er lovpålagt. Et godt eksempel er de nye reglene for anskaffelser i offentlig sektor. F.o.m. første januar i fjor vedtok myndighetene en ny forskrift om miljø og klima i offentlige anskaffelser. Den skal bidra til at stat og kommuner gjør flere grønne innkjøp. Det fremgår av den nye forskriften at oppdragsgivere skal legge vekt på å redusere belastningen på miljø og fremme klimavennlige anskaffelser. De kan stille miljøkrav i alle trinn av anskaffelsesprosessen der det er relevant og knyttet til leveransen. Der miljø er et tildelingskriterium bør det som hovedregel vektes minimum 30 %, heter det. Det innebærer at når oppdragsgiveren skal ta stilling til hvem som får kontrakten, skal kriterier for miljø telle minst 30 % sammenliknet med f.eks. pris og kvalitet. Det kjøpes inn varer, tjenester og bygge- og anleggsarbeider for om lag 500 milliarder kroner årlig. Med en slik innkjøpsverdi, der det legges spesielt vekt på å redusere belastningen på miljø, vil dette gi en merkbar effekt. Selv om dette er et eksempel på en sentralt besluttet politikk, er det i hver enkelt virksomhet den skal gjennomføres.
Noen gjør det godt
Kommunene Sarpsborg og Arendal blir holdt fram som gode eksempler. Sarpsborg kommune har satset på elektrifisering av tyngre kjøretøy og har anskaffet to elektriske renovasjonsbiler i sin tjeneste i tillegg til å fase inn en rekke el-varebiler og biogasskjøretøy som ledd i en langsiktig omstilling.
Arendal er landets første kommune med klimanøytral drift og har vært en foregangskommune når det gjelder reduksjon av klimautslipp. I 2007 viste klimaregnskapet at kommunen hadde et samlet utslipp på over 7 100 tonn. Sju år senere var dette utslippet redusert med 78 %.
- Vi ser at det er forskjeller mellom sektorene, sier Camilla Gramstad. Samtidig ser vi at det er stor variasjon mellom virksomhetene innen hver sektor for hvor langt de har kommet i arbeidet, mener hun.