Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no
Akademikerforbundet gjennomførte i oktober en spørreundersøkelse blant alle yrkesaktive medlemmer om seniorpolitikk på arbeidsplassen. 1. november publiserte Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv sitt Seniorpolitiske Barometer 20204 (SPB2024), som kommer ut annethvert år. - Gjennom disse undersøkelsene ønsker vi å danne oss et bedre bilde av hvordan våre medlemmer opplever arbeidslivet som senior, sier leder av seniorutvalget Eli Wilhelmsen. Det er positivt å se at så mange eldre arbeidstakere gleder seg til å gå på jobb. Når vi forstår hva som gir økt arbeidsglede, kan forbundet utforme seniorpolitikk som støtter opp under de faktorene.
Gjennomsnittsalder på yrkesaktive medlemmer i forbundet er 49 år og gjennomsnittet på de som har svart på undersøkelsen er 53,3 år. Av medlemmene som er 60 år eller eldre er det 48 % som tror arbeidsgiver oppfatter de som «eldre». Dette i motsetning til at det bare er 36 % av samme gruppe som oppfatter seg selv som «eldre».
Samlet svarer våre medlemmer at de ser for seg å gå av med pensjon en gang mellom 60 år og 66 år. Dersom vi bare ser på de som er 60 år eller eldre, forskyves derimot denne perioden til slutten av dette sjiktet, 65-66 år. Dersom vi utelukkende ser på de under 60 år, svarer flest at de ønsker å gå av med pensjon i alderen 60-62 år. Dette stemmer overens med funn i SPB2024, som finner at ønsket avgang til pensjon gjerne forskyves med alderen. I SPB2024 er ønsket pensjonsalder i snitt 65,2 år for alle yrkesaktive, men så høy som 69,2 år for de over 60.
For gruppen under 60 år er det mange som ikke har reflektert mye over avgang til pensjon (36 %) sammenlignet med de som er 60 år eller eldre (11%). Dersom vi utelukkende ser på de under 50 år, er andelen hele 49 %. Av de som befinner seg i gruppen 60 år eller eldre er det 57 % som gleder seg litt eller mye til å gå av med pensjon. Dette er tilnærmet uendret dersom vi inkluderer de som er 50-59 år, men andelen som ikke har tatt stilling til spørsmålet øker samtidig som andelen som gruer seg til å gå av reduseres noe. SPB2024 finner at det er spesielt aldersgruppen 50-59 år som gleder seg til å tre ut av arbeidslivet.
Undersøkelsen viser at de fleste av medlemmene våre gleder seg til å gå på jobb. Dersom vi ser på de som har passert alder for mulighet til avtalefestet pensjon (62), er andelen relativt lik, men med en marginal endring som tilsier at de gleder seg litt mer til å gå på jobb og blir noe mindre slitne. Dette er ikke ulikt funnene i SPB2024, som antyder at arbeidsglede øker med alderen. I SPB2024 fremgår det at blant yrkesaktive over 60 år svarer 46 % at de alltid gleder seg til å gå på jobb, men at denne andelen er lavere hos yngre arbeidstakere.
Et viktig spørsmål i forlengelsen av dette er derfor hva som skal til for at flere ønsker å stå lengre i jobb etter at de har rett til å gå av med pensjon. Vår undersøkelse finner at det er liten forskjell mellom gruppen yrkesaktive under 62 år og de som 62 år eller eldre. Vi kan likevel se en positiv endring i annerkjennelse fra nærmeste leder som en vektet årsak. Lønn virker også å være en mindre viktig årsak. Dette er sammenfallende med funnene i SPB2024.
Undersøkelsen viser at det generelt sett er få av våre medlemmer som opplever at de har blitt diskriminert på arbeidsplassen på grunn av alder. Andelen som mener at dette skjer «sjeldent» øker noe til fordel for «aldri» dersom opplevelsen handler om andre enn seg selv. Dette er liten forskjell på gruppene under 60 år og 60 år eller eldre, men vi kan se en liten økning i opplevelsen av at diskriminering forekommer «av og til» i sistnevnte gruppe. I SPB 2024 opplyser 20 % at de opplever at det foregår diskriminering av og til – ofte eller svært ofte, mens 4 % svarer at de selv har blitt utsatt for det. I aldersgruppen over 60 år er det 8 % som sier at de selv har blitt utsatt for aldersdiskriminering.
Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no