Foto: Unio

Rikslønnsnemnda behandler nå tariffoppgjøret for statsansatte

«Vårens vakreste eventyr» ble i år alt annet enn vakkert, med den første streiken i statlig sektor siden 2012. Etter tvungen lønnsnemnd er det Rikslønnsnemnda som skal ta stilling til avtaleforholdet i staten. 

Hvorfor endte oppgjøret med nemnd?

Staten har lenge hatt en avtalestruktur som har gjort det vanskelig å løse dagens utfordringer i arbeidslivet. Konsekvensen har vært at personer uten høyere utdanning ofte har fått høyere lønnsvekst enn utdanningsgruppene, selv om staten som arbeidsgiver sliter med å beholde og rekruttere personell med høyere utdanning.  

Akademikerne etablerte allerede i 2016 en egen hovedtariffavtale som har vist seg å treffe utdanningsgruppene bedre. I 2022 ble Akademikerne, Unio og arbeidsgiver enige om å opprette en ny hovedtariffavtale som skulle være mer tilpasset utdanningsgruppenes behov.

Nå har regjeringen, etter ønske fra LO, valgt å presse igjennom en ny hovedtariffavtale i staten. Unio kunne ikke godta en slik tvang og valgte å gå til streik. En streik som ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd.  

LO hadde opprinnelig takket ja til statens tilbud, men etter at flertallet blant LOs medlemmer stemte mot avtalen i uravstemningen, valgte de å be om frivillig lønnsnemnd istedenfor å gå til streik.   

Nå er det Rikslønnsnemnda som skal ta stilling til avtaleforholdet i staten. 

Hva er Rikslønnsnemnda?


Rikslønnsnemnda er en fast voldgiftsnemnd som behandler tvister mellom tariffparter om innholdet i eller opprettelsen av framtidige tariffavtaler.   

Torsdag 7. november behandler Rikslønnsnemnda lønnsoppgjøret for Akademikerne og Unio. For LO behandles saken 15. november. Det er ventet at nemnda vil komme med sin kjennelse en gang etter 15. november. 

Når blir det lønnsforhandlinger i statlig sektor?

Lønnsoppgjøret i staten kan ikke starte før Rikslønnsnemnda har behandlet ferdig sakene. Oppgjøret for ansatte i staten i år tar derfor lenger tid enn normalt. Det er forventet at oppgjøret for ansatte i staten vil være i havn en gang tidlig på nyåret.  

Akademikerforbundet og Unio venter nå på kjennelsen fra Rikslønnsnemnda. For oss som forbund er det viktig å ha en avtale som sikrer at staten kan bedre ivareta sin rolle som arbeidsgiver. Vi må ha en økonomisk ramme som gir rom for å tette noe av inntektsgapet mellom privat og offentlig sektor, og et avtaleverk som kan sikre bedre ivaretakelse av utdanningsgruppenes interesser.  




 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as