Også LO bør håpe at Unio vinner

Et samlet arbeidsliv har interesse av at Unio og Akademikerne får medhold når Rikslønnsnemnda skal behandle vårens lønnsoppgjør i staten. Det skriver leder av Unio Stat, Guro Lind i Dagens Næringsliv i dag.

Unio og Akademikerne streiket denne våren for retten til å beholde sin tariffavtale i staten. Regjeringen stanset streiken med tvungen lønnsnemnd, og i dag skal Rikslønnsnemnda behandle saken.

Statlig lønnsdiktat?

Rent praktisk vil nemndas behandling avgjøre om Unios og Akademikernes tariffavtaler med staten blir videreført, eller om vi tvinges til å godta statens krav til ny tariffavtale.

– Men prinsipielt handler saken om noe større, nemlig om en av bærebjelkene i den norske arbeidslivsmodellen: forhandlingsretten, skriver Lind i DN.

– Kan staten tvinge fagforeninger over på en tariffavtale de ikke ønsker, når partene allerede har en eksisterende tariffavtale i bunn? Det vil i så fall innebære en helt ny praksis, som i ytterste konsekvens betyr at staten kan diktere tariffpolitikken for sine ansatte, skriver Lind i DN

Størst i staten

Unio inngikk en tariffavtale med staten i 2022, likelydende med Akademikerne – en avtale som har tjent partene godt. Vår avtale er den største avtalen i staten – altså den avtalen som omfatter flest statsansatte. Unio forhandlet frem denne avtalen med staten fordi vi ønsket å verdsette utdanning og kompetanse.

– Vi mener utdanning må lønne seg, også i staten, og at også utdanningsgruppene må sikres en lønnsutvikling på lik linje med resten av arbeidslivet. Innretningen på vår avtale bidrar til dette, skriver hun.

Ikke reelle forhandlinger

Når staten i årets lønnsoppgjør ønsket å tvinge oss over på en avtale med en annen innretning, sa vi selvfølgelig nei. Det kan legges til at det ikke var noen reelle forhandlinger i årets oppgjør. Vi møtte en arbeidsgiver som ga oss et åpenbart uakseptabelt tilbud, uten vilje til kompromisser. Det er dette “tilbudet” – om en ny tariffavtale som er betydelig verre for titusenvis av statsansatte med høyere utdanning – som Rikslønnsnemnda nå skal avgjøre skjebnen til.

– Rikslønnsnemndas kjennelse vil ikke bare være viktig for oss og våre medlemmer i staten. Den vil ha betydning for hele det organiserte arbeidslivet, skriver leder av Unio Stat.

Les mer på Unio.no




 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as