Mellomoppgjøret 2025 er i gang

Unio hadde sin årlige tariffkonferanse 20.-21. januar, og tradisjonen tro gjennomførte Akademikerforbundet sin konferanse uken etter. Her deltok bl.a. rådgivende utvalg for tariff, Hovedstyret, representanter fra regionene og landsdekkende lag, samt diverse forhandlingsutvalg. Akademikerforbundet har medlemmer innen alle tariffområder.

Hva skjedde i Hovedoppgjøret 2024?

Frontfaget ble for 2024 anslått til 5,2 prosent. I den endelige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) datert 22. mars 2024 ble prisveksten anslått til 4,1 prosent. Resultatene for offentlig sektor endte på om lag 5,2 prosent.  

Den foreløpige rapporten fra TBU som fremlegges i februar 2025, vil avdekke eventuell mindrelønnsutvikling i KS 2024 sammenholdt med privat sektor og hvordan prisvekst og lønnsvekst ble. En del er innplassert i kap. 4 og får lønnsforhandlinger basert på sentrale forhandlinger mellom Unio og KS. Mange er også innplassert i kap. 3 eller kap. 5 og får lønnsforhandlinger gjennom forhandlinger i den enkelte kommune.  

Oppgjøret i statlig sektor, som for Unio endte med streik og tvungen lønnsnemnd, har forhandlingsfrist 15. februar 2025.



Les også: Fem ofte stilte spørsmål om lønnsoppgjøret i staten  

 

Mellomoppgjøret 2025

Våren 2025 er det et mellomoppgjør og det vil i hovedsak bli forhandlet om en akseptabel økonomisk ramme. Når vi retter blikket mot mellomoppgjøret i 2025, er det i henhold til Nasjonalbudsjettet 2025 (Meld. St. 1 (2024 – 2025) Melding til Stortinget) anslått en årslønnsvekst på 4,5 % og en vekst i konsumprisindeksen på 3,0 prosent for 2025. Basert på dette er det grunn til å regne med et oppgjør som gir et visst økonomisk handlingsrom. 

Akademikerforbundets lønnspolitikk

Akademikerforbundets lønnspolitikk er blant annet at “Akademikerforbundet skal arbeide for å sikre medlemmene reallønnsvekst fortrinnsvis gjennom generelle prosentvise tillegg. Det skal avsettes midler for lønnsøkning som forhandles lokalt.”  


Les mer om Akademikerforbundets lønnspolitikk her

 

Lønns- og tariffundersøkelsen

Hva er egentlig et godt lønnsnivå for en barnevernspedagog, rådgiver eller avdelingsleder med lang erfaring? Som tidligere år har forbundet gjennomført en lønns- og tariffundersøkelse blant medlemmene. Svarene er med på å danne grunnlaget for det videre arbeidet med lønns- og arbeidsvilkår for Akademikerforbundets medlemmer.

Vi gir deg gjerne råd og veiledning om lønnsplassering ved henvendelser til raadgivning@akademikerforbundet.no  

Husk arbeidet med lokal lønnspolitikk

Arbeidet med lønnspolitikk i virksomhetene er en viktig byggestein i arbeidet med lønnsutvikling. Man snakker her ofte om å «rekruttere og beholde». Kanskje burde man endre rekkefølgen på disse to? Små justeringer kan gjøre en stor forskjell. - Bufetat har nylig revidert sin lokale lønnspolitikk, og har fått inn formuleringen «Beholde, utvikle og rekruttere», sier hovedtillitsvalgt Jan Erik Kroglund på Akademikerforbundets tariffkonferanse. Flere på tariffkonferansen syntes dette var en god idé, og tar det med seg videre i arbeidet.

Viktige datoer 2025

Her er noen viktige datoer for deg som vil følge med på det som skjer i mellomoppgjøret 2025:

  • 14. februar - Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger fram sine foreløpige tall 
  • 18. februar - LOs representantskapsmøte
  • 6. mars - NHOs representantskapsmøte 
  • 14.-18. mars - Forhandlinger mellom LO/YS og NHO
  • 28. mars - TBU legger fram sin endelige rapport
  • 31. mars til 1. april - Eventuell mekling med utløp klokken 24.00
  • 4. april - A-delsforhandlinger Spekter
  • 24. april - Forhandlingsstart i KS kl. 12.00

Her finner du noen aktuelle spørsmål og svar:




 

Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no

Utviklet av Imaker as