Tekst og foto: Carl-Erik Christoffersen
- En viktig hensikt med den nye pensjonsavtalen var å sikre en bedre tjenestepensjon for yngre årskull, forklarte sjefsøkonom i Unio Erik Orskaug. Alle født før 1963 blir i dagens ordning. De beholder også AFP-ordningen, som har vært gjeldende fram til i dag. Det er riktignok en innfasingsordning for de som er født mellom 1959-1962.
Den nye pensjonsordning gjelder fra 1963-kullet, og den vil fungere som en påslagsordning på beholdningsform fra år 2020. Dessuten vil den individuelle beholdningen reguleres årlig med den generelle lønnsveksten.
- Et hovedmål for oss har vært at alle skal også i framtiden skal sikres rundt 66 % pensjon, understreket Erik Orskaug, men la til at arbeidstakerne i framtiden må belage seg på å jobbe noen flere år enn dagens for å oppnå dette. Viktige momenter for arbeidstakerorganisasjonene har vært: Solidaritets- og likestillingsperspektivet, at det blir en livsvarig, kjønns og aldersnøytral pensjon og at det ikke skal være noen «null-pensjonister».
Erik Orskaug pekte på at vi må nå få en mer aktiv seniorpolitikk.
- Den nye pensjonsavtalen forutsetter at arbeidstakerne står lengre i jobb. Regjeringen har lenge snakket om at vi trenger en aktiv seniorpolitikk. Nå er tiden inne for at arbeidslivet tilrettelegger for lengre karrierer, understreket han. Arbeidsgiverne må se verdien av kompetente seniorer, og etter hvert se seg tjent med det å beholde dem.