Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no
I fjor omkom 39 personer i brann i Norge. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide og den viktigste livsforsikringen din er gjerne røykvarsleren.
Men hvilken bør du kjøpe, hvor mange og hvor skal de plasseres - og når bør de skiftes ut? Hvert år redder røykvarslere mange liv, men mange vet ikke om de har en røykvarsler som virker. Det er bekymringsverdig.
Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring*, har samlet svarene på de ti viktigste spørsmålene forsikringsselskapet får om røykvarslere.
Hva slags røykvarsler bør jeg velge?
- Det finnes to ulike røykvarslere på markedet, de ioniske og de optiske. De fleste branner starter som ulmebranner, for eksempel i sengetøy. En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann vesentlig raskere enn en ionisk røykvarsler. Vi anbefaler derfor at du kjøper en optisk røykvarsler.
Hvor mange røykvarslere trenger jeg?
– Minimumskravet er at du har én røykvarsler i hver etasje i din bolig og fritidsbolig. Jeg anbefaler at du har én per soverom og oppholdsrom, og at disse er seriekoblet. Ved et branntilløp vil alle slå ut samtidig, noe som øker sjansen for at man på nattestid våkner og kommer seg ut tidsnok.
Hvor bør røykvarslerne plasseres?
- Røykvarslere skal monteres på høyeste punktet i taket, minst en halvmeter fra veggen
Hvor lenge varer batteriet i en røykvarsler?
– De fleste har utskiftbare batteri, andre har fastmonterte. I røykvarslere med utskiftbare batterier bør du skifte disse én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.
Krever en røykvarsler vedlikehold?
– Ja, støvpartikler som samler seg i røykvarsleren kan føre til ustabilitet. En tett røykvarsler har vesentlig dårligere egenskaper. Kom deg opp i gardintrappa og tørk av den.
Hvor ofte bør røykvarsleren sjekkes?
– Sjekk den med testknappen én gang i måneden. Det anbefaler Brannvernforeningen og vi.
Kan en røykvarsler gå ut på dato?
– Ja, røykvarslere har en utløpsdato. Om du ikke finner den, bør du teste varsleren regelmessig eller bytte den ut. Etter åtte til ti år går varsleren ut på dato. Da virker den dårligere og vil etter hvert slutte å fungere.
Hva bør man ellers ha i hjemmet?
– Enkelt slukkeutstyr er viktig og det må være lett tilgjengelig og fungere. Det finnes mange typer slukkeutstyr på markedet - brannslanger, skumapparat, pulverapparat, slukkespray og branntepper. Sørg for at du har noe som fungerer og som du kan bruke.
Bør man ha brannøvelser hjemme?
– Ja, arranger brannøvelser hjemme. Alle bør ha trent litt på hva man gjør dersom røykvarsleren utløses. Hvordan kommer man seg raskt ut? Halvparten av alle boligbranner oppstår om natten, så det er viktig å ha gått gjennom alt før noe skjer.
Kan det oppstå brann i strømkontakten?
– Ja, det kan det. Det er mange branntilløp som skyldes feil i det elektriske anlegget. Man bør sjekke det årlig. Mange branner i Norge kunne vært unngått om det elektriske anlegget hadde vært sjekket oftere.
Som medlem i Akademikerforbundet har du gode tilbud på forsikringer – dette gjelder ikke minst innboforsikring. Har du ikke allerede innboforsikringen din gjennom Akademikerforbundet? Ring oss på telefon 21 02 33 69, så hjelper vi deg. Innboforsikringen er en kollektiv medlemsforsikring – det innebærer gode forsikringsvilkår til en meget god pris.
Du kan lese mer om forsikringstilbudet på akademikerforbundet.no/forsikring
*Akademikerforbundets innboforsikring leveres av Tryg forsikring.
Akademikerforbundet
Tollbugata 35
0157 Oslo
Tlf.: +47 21 02 33 64
Web-redaktør: Astrid T. Sørland
post@akademikerforbundet.no